Giydirme Kompozit Cephe

Giydirme Cephe

Giydirme cephe sistemi, dış duvarların yapısal olmadığı ve yalnızca hava koşullarına karşı koruma ve bina içinde yaşayanların korunması için son yıllarca estetik açıdan da oldukça rağbet gören binalar dış kaplamalarına verilen addır.
Giydirme duvar yapısal olmadığı için hafif malzemelerden yapılabilir ve inşaat maliyetlerini düşürür. Giydirme cephe olarak cam kullanıldığında avantajlı bir biçimde, gündüz doğal ışığın binanın iç kısmı için daha derine nüfuz edebilmesine olanak sağlar. Giydirme cephe  binadan kendi ağırlığı dışında herhangi bir yapısal yük taşımamaktadır.
Duvar üzerine düşen yanal rüzgar yüklerini iletir. Binanın katlarında veya kolonlarında bulunan bağlantılarla binanın ana yapısına hava ve su girişine direnerek, binaya etki eden rüzgar ve sismik kuvvetlerin neden olduğu titreşimleri absorbe edecek, rüzgar yüklerine dayanacak ve kendi ağırlık kuvvetlerini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Giydirme cephe sistemleri genellikle çerçeve elemanları ile tasarlansa da, giydirme duvarlar çelik çerçeve ile yapılmıştır. Alüminyum çerçeve tipik olarak camla oluşturulur ve mimari açıdan hoş bir görüntünün oluşması yanı sıra gün ışığı alma gibi ekstra faydalar sağlar. Bununla birlikte, bir binadaki güneş ısısı kazanımının yanı sıra ışığın görsel konfor üzerindeki etkisinin, büyük miktarlarda cam dolgu kullanıldığında kontrol edilmesi daha zordur. Diğer yaygın dolgular şunları içerir: taş kaplama, metal paneller, panjurlar ve kumandalı çalıştırılabilir pencereler veya havalandırmalar.

Giydirme cepheler, tasarım gerekliliklerine tabi olarak birden çok kata yayılacak şekilde tasarlandıkları için vitrin sistemlerinden farklıdır: termal genleşme ve büzülme; bina titreşimi ve hareketi; su alımı; ve bir binada ekonomik ısıtma, soğutma ve aydınlatma için termal verimlilik gibi pek çok parametle ile projelendirilmektedir.

 

Kompozit Giydirme Cephe Bakım ve Onarım

Dış duvar ve çevre dolgu macunlarının ömürlerini uzatmak için bakıma ihtiyacı vardır. Düzgün tasarlanmış ve monte edilmiş çevre dolgu macunlarının hizmet ömrü 10 ila 15 yıldır. Çevre dolgu macunlarının çıkarılması ve değiştirilmesi, dikkatli bir yüzey hazırlığı ve detaylandırma gerektirir.

Alüminyum çerçeveler genellikle boyanır veya anodize edilir . Bazı temizleyiciler kaplamaya zarar verebileceğinden, anotlanmış malzemenin etrafındaki alanları temizlerken dikkatli olunmalıdır. Fabrikada uygulanan floropolimer termoset kaplamalar , çevresel bozulmaya karşı iyi bir dirence sahiptir ve yalnızca ara sıra temizlik gerektirir.
Hava kurumalı bir floropolimer kaplama ile tekrar kaplama yapmak mümkündür, ancak özel yüzey hazırlığı gerektirir ve yüzeye uygulanan orijinal kaplama kadar dayanıklı değildir. Eloksallı alüminyum çerçeveler sahada yeniden eloksallanamaz, ancak görünümü ve dayanıklılığı iyileştirmek için temizlenebilir ve özel şeffaf kaplamalarla korunabilir.

Paslanmaz çelik giydirme cepheler kaplama gerektirmez ve kabartmalı yüzeyler, aşındırıcı işlemlerden farklı olarak, temizlik veya başka bir bakım gerektirmeden orijinal görünümünü süresiz olarak korur. Paslanmaz çeliğin bazı özel dokulu mat yüzeyleri hidrofobiktir ve havadan ve yağmurdan bulaşan kirlenmeye karşı dirençlidir.

Giydirme Cephe Sistemleri Avantajları

Giydirme cephe sistemleri standart olarak 6 – 10 inç derinliklerde gelir ve üreticinin yeteneklerine bağlı olarak daha derine inebilir. Daha derin sistemler, çelik takviyeye ihtiyaç duymadan daha fazla destek sağlar. Cam giydirme cephe sistemleri, levhalar arasındaki mesafe 15 fit’i aştığında ideal seçimdir. Windowsan , 24 fit yüksekliğe kadar giydirme cephe sistemleri kurmuştur.

İster çubuk yapılı ister birleştirilmiş sistemlerde, giydirme cephe üstün yapısal güç sağlar. Tüm pencere sistemi, yüksek rüzgar yüklerine ve depremlere karşı mükemmel koruma sağlayarak esasen birbirine “kilitlenir”. Büyük yapısal mukavemet nedeniyle, perde duvar, pencere duvarından daha büyük cam boyutlarını işleyebilir. Giydirme cephe bir binanın dışından bağlandığından, kurulum için genellikle küçük vinçler ve bomlu asansörler (çoğunlukla montajcı tarafından sağlanır) gerekir. Paneller yerden veya kurulacakları zeminden kaldırılabilir.

Bir giydirme cephe sistemi seçmek için pek çok özel neden vardır ve belki de en bariz olanı, belirli bir estetiği üretebilme yeteneğidir. Giydirme cephe bir binanın dış döşemesine bağlı olduğundan, dış cephede sürekli bir cam “perde” elde edebilirsiniz.

Birleştirilmiş giydirme cephenin seçilmesinin bir başka nedeni de, panellerin kontrollü bir atölye ortamında inşa edilmesinden dolayı kalitenin çok yüksek bir başarı oranıyla kontrol edilebilmesidir. Kovach’ta her panel denetlenir ve tutarlı kalite kontrolü sağlamak için geliştirdiğimiz kapsamlı bir kontrol listesinde belirtilen standartları karşılaması gerekir.

Giydirme cephe sistemleriyle ilgili bazı yaygın zorluklar vardır. Giydirme cephe döşeme kenarının dışında oturduğu için zeminden zemine boşluk oluşturur. Bu boşluk, yangın durduruculuğun dahil edilmesini gerektirir. Ek olarak, gürültü iletimi endişe kaynağı olabilir. Bununla birlikte, giydirme cephe sistemleri için gürültü geçirgenlik seviyelerini önemli ölçüde azaltmak için yüksek kaliteli seçenekler mevcuttur.

Dikkate alınması gereken başka faktörler olmasına rağmen, cam perde duvar, pencere duvarına göre daha maliyetli bir seçenek olabilir. Giydirme cephe oldukça dayanıklıdır ve çok uzun süreli bakım gerektirmez. Ek olarak, birleştirilmiş giydirme cephe sistemleri kontrollü bir atölye ortamında üretildiğinden, sahada daha az adam saati gerekir ve bu da daha sıkı programların elde edilmesine yardımcı olur. Diğer sistemlerle karşılaştırıldığında birleştirilmiş giydirme cephe maliyetinin değerlendirilmesi söz konusu olduğunda, atölye ve sahadaki iş gücü verimliliği ile ilgili tasarruflar genellikle bütçe endişelerini ortadan kaldırır.