Pergola nedir?
Pergola, İtalyanca’dan gölgelik, uzantı olarak çevrilmiştir. Başlangıçta, güneşli İtalya’da üzüm asmalarını korumak için böyle bir bina icat edildi.
Zamanla insanlar bu tasarımın rahatlığını fark ettiler ve diğer tırmanıcı sarmaşık benzeri bitkiler için kullanmaya başladılar.
Günümüzde, pergola özellikle peyzaj tasarımında popülerdir.
Pergolalar Akdeniz kökenlidir ve başlangıçta asmaları desteklemek için tasarlanmıştır. Artık daha geniş bir sorun yelpazesini çözmek için tasarlandılar.
Amaca bağlı olarak, pergola çeşitleri vardır.
Sütunlar ve kemerlerden oluşan mimari bir yapıdır. Pergolanın çatısı yoktur, çardaktan temel farkı budur. Ürün, hava şartlarından koruyan bir çatı yerine enine ve boyuna kirişlerden oluşan bir kanopiye sahiptir. Bu tür kafes bloklar güneş ışığına ve yağmura izin verir. Çoğu zaman, bu tür yapılar, sonunda güzel bir bahçe bileşimi olan çeşitli bitkileri birbirine bağlar.
Bu tasarımın birkaç amacı vardır:
- Tırmanıcı bitkiler için destek.
- Sıcak havalarda doğrudan güneş ışığından koruma.
- Yeşil gölgelik, doğrudan güneş ışığından bir şemsiye görevi görecek, ancak pergolanın içindeki dağınık ışık yeterli olacaktır.
- Bahçe dekorasyonu.
- Açık oturma alanı
Peyzaj tasarımında pergola
Peyzaj tasarımında iyi bir konuma sahiptir. Bu binanın yardımıyla bahçede odağı doğru yöne kaydırabilirsiniz. Bununla herhangi bir nesneyi kapatabilirsiniz.
Ya da tam tersine dikkati üzerine odaklamak, örneğin giriş kapısının kompozisyonuna bir pergola sığdırmak düşünülebilir.
Örneğin; yeşil bir koridor şeklinde düzenleyebilirsiniz, yanlarda hanımeli bir çit olacak ve üst kısım da kemer şeklinde tırmanma bitkileriyle iç içe geçmiş bir görsel güzellik mesela?
Pergola aynı zamanda bahçenizi güzelleştirmenize yardımcı olacaktır. Bahçe arsasını çocuk oyun alanına, etkinlik alanına, barbekü alanına bölmek veya kişisel arabanızı gölgelik şeklinde park etmek için eve bitişik bir pergola yapmak kolay olacaktır.
Bir pergola projesinin oluşturulması
Yer seçimi
Bir pergola inşa etmeden önce, yere karar vermelisiniz.
Bir yer seçmek, bir pergola inşa etmenin en önemli adımlarından biridir, bu nedenle aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir:
- Kurulumun amacı: bitkiler için bir dinlenme yeri veya destek oluşturmak.
- Serbest bölgenin varlığı: yapı küçük bir alan için çok hantal olacak mı?
- Güneş ışığına göre yönlendirme: Pergola güneşi diğer bitkilere engellememelidir.
- Yakındaki toprağın kalitesi: Tırmanıcı bitkiler dikmeyi planlıyorsanız, pergolanın etrafındaki toprağın kalitesini göz önünde bulundurmanız gerekir.
- Site tasarımında organiklik: Pergola, bahçenin genel kompozisyonunu tamamlamalı ve genel stiline uygun olmalıdır.
Pergola Avantajlar ve Dezavantajlar
Pergolaların avantajları; yapım inşaat kolaylığını içerir. Hafiflik, yapının ağırlığı nedeniyle değil, yapı malzemesinin az kullanılması sonucunda ağırlıksızlık meydana getirilebilmesi sayesinde elde edilir. Pergola tipinin ana bileşeni, binanın tüm alanını kaplaması gereken yeşil örtüdür.
Dezavantajları, sizi kötü hava koşullarından koruyamamayı içerir. Bitkilerin yaşayan duvarları yağmura veya rüzgara karşı koruma sağlamaz.
Ayrıca bakımı üzerinde sürekli kontrolünüze ihtiyaç duyacaktır. Hangi tür malzemeyi seçerseniz seçin (aşağıda bunlara bakacağız), binanın uzun süre hizmet vermesini ve aynı zamanda düzgün görünmesini istiyorsanız, her birinin kontrol edilmesi gerekecektir.
Günümüzde insanlar, bina üretimi için malzeme seçiminde sınırsızdır. Bu aynı zamanda pergolalar için de geçerlidir. Beğendiğiniz ve rahat ettiğiniz herhangi bir malzemeden yapabilirsiniz.
Peyzaj mağazalarında ahşap modeller oldukça yaygındır. Bahçe arazilerinde doğal ve doğal görünüyorlar. Ahşap çardakları tüm yüzeydeki böceklerden arındırdığınızdan emin olun. Ağacın yapısına yerleşerek görüntüyü bozabilir ve yapıyı bozabilirler.
Böyle bir binanın, yüzeyi nemden koruyacak vernikle kaplanması da tavsiye edilir. Ahşap model demonte olarak satın alınabilir ve kendiniz monte edilebilir. Veya başlangıçta bağımsız olarak bir tasarım bulun ve bahçenizin iç kısmına şık bir şekilde uyan kendi ürününüzü yapın.
Dövme pergolalar, sahiplerinin bahçe sergilerinde güzel ve etkileyici görünüyor. Ancak özel dövme becerileri olmadan böyle bir ürünü kendiniz yapmak imkansız olacaktır.
Metal pergolaların hafif ve zarif görünmesi zordur. Diğer bir handikap ta sağlam bir temelin sahip olması gereken ağır ağırlıktır. Özel bir madde ile kaplanarak korozyondan korunmalıdır.
Taş veya tuğladan yapılmış pergolalar çok büyük ve hantal görünüyor. Bu tür binalar en iyi şekilde, tüm dikkati çekmeyeceği devasa bahçe arazilerinde bulunur.
Plastik pergolalar az bütçelidir, ancak aynı zamanda en kısa hizmet ömrüne sahiptir. Kışın dondan veya çok kardan çatlayabilirler. Yaz aylarında yanabilirler (bu boya ile düzeltilebilir).
Aynı anda birkaç malzemeden yapılan kombine ürünler için başka bir seçenek daha var. En yaygın kombinasyonlar taşlı ahşap veya metalli ahşaptır.
Pergola Modelleri
Birçok model var, ancak ana olanlar:
- klasik düz versiyon, tavan şeklinde 90 derecelik köşeleri veya yayları olan içi boş bir kutudur.
- fan seçeneği. Vizör bir noktadan fan şeklinde farklı yönlerde ayrıldığında.
- yuvarlak, yatay veya dikey çıkıntılı duvarlara sahip.
- kırık bir pergola, yapısında birkaç bükülmeye sahiptir.
Burada binanın stilini, boyutunu, görünümünü ve karakterini dikkate almaya değer. Pergolanın görevini belirleyin. İstediğiniz malzemeyi seçin. Finansal olarak değerlendirin.
Tüm bu kriterler, bahçeniz için mükemmel pergolayı seçmenize yol açmalıdır.